Dagbok, träningsskolan 18 oktober - nnifglenn.blogg.se

nnifglenn.blogg.se

Glenn bloggar om NNIF's gym och styrketräningsskola

Dagbok, träningsskolan 18 oktober

Publicerad 2012-10-18 22:55:16 i Träningsskola

Visade 2sätt att värma upp och stretcha bröstryggen, på denna länk finns en beskrivning för en av variantern: http://www.naprapatbloggen.se/post/Vill-du-forbattra-ditt-golfspelande-pa-ett-enkelt-satt-under-sommaren.aspx håll nere knät på marken med ena handen och upprepa rörelsen ca 5-10ggr per sida. Gör man denna ordentligt kommer det knäcka till i ryggen på flera ställen vilket var en indikator på att man behövde göra den. Fungerar både som uppvärmning och avslutning på passen.

Eftersom några var med för första gången så visade jag dem lite tips på bänkpress och militärpress.

Visade sedan marklyft.

Var ska man börja lyftet? Beroende på vad ens styrka är samt rörlighet är mitt svar. Är man stark i framsida lår så kan man börja ”djupare” och dra mera med dessa muskler, innan ryggen tar över mesta delen av belastningen. Är man däremot inte lika stark i framsida lår, men samtidigt är väldigt rörlig (så att en rak ländrygg kan bibehållas) så kan man stå nästan rak med benen!

Ländryggen bör vara rak – ej svankad – ej rundad, för att minimera skaderisken. Stången bör vara så nära kroppen som möjligt - låt händerna greppa stången utanför knäna så att stången i princip kan glida längs med låren när den har passerat knäna. Annars kommer ett onödigt stort kraftmoment att bildas och belasta ryggen. Försök att trycka fram höften i en explosiv rörelse när stången har kommit ovanför knäna.

Släpp ned stången samtidigt som kroppen följer med den, släpp inte stången från stående position – det uppstår ett ryck i ryggen då som kan vara skadligt på sikt, och följ inte med stången i en överdriven kontrollerad rörelse – belastar ryggen oerhört mycket (se på filmen nedan hur jag gör).

Fler tips: stå barfota! Man kommer ner en bit (kortare lyftväg) och man känner lättare att kraften kommer från hälarna (inte tårna). Man vill försöka dra stången ”bakåt” (ha den nära kroppen) – skor är ofta lite framåtlutade. Man kan rulla stången mot sig med, för att underlätta att få stången nära kroppen och få lyftet att ”gå bakåt” (se filmen).

Spänn övre ryggen, använd latsen och försök dra bak axlarna (lite som i bänkpress) hela tiden. I toppläget ska man dra bak axlarna ännu mer.

Jag kör marklyft: http://www.youtube.com/watch?v=oUZDFJ_Kqlg&feature=player_embedded

Fler tips på marklyft: http://www.styrkelabbet.se/marklyft/

Nästa tillfälle blir tisdag 23e oktober kl 20-21, så får vi se vad vi hittar på då!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela